Life

Search

Learn

AI en jouw toekomst

Het artikel “What’s next for AI in 2025? Catholic experts weigh in” bespreekt de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) en de betrokkenheid van de Katholieke Kerk hierbij. Paus Franciscus benadrukt het belang van ethisch verantwoorde AI die de mensheid dient en het algemeen welzijn bevordert.

Mogelijke gevaren van AI

Experts, zoals Father Philip Larrey, wijzen op de risico’s van geavanceerde AI-systemen. Zij vrezen dat AI, indien onbeheerd, toegang kan krijgen tot nucleaire codes of gevaarlijke virussen kan creëren. Larrey benadrukt dat het essentieel is dat AI-systemen de mensheid als waardevol beschouwen, wat kan worden bevorderd door mensen elkaar met respect te laten behandelen.

AI en energieverbruik

De training en het gebruik van AI vereisen aanzienlijke rekenkracht en dus meer elektriciteit dan traditionele computing. Dit heeft geleid tot zorgen over de milieu-impact. In 2024 maakten bedrijven zoals Microsoft en Amazon plannen bekend om kerncentrales te heropenen om hun energie-intensieve AI-projecten van stroom te voorzien, met meer van dergelijke nucleaire projecten verwacht in 2025 en daarna.

AI in de gezondheidszorg

Father Michael Baggot ziet potentieel in AI voor het verbeteren van de gezondheidszorg, met name door deze voorspellender, preventiever en persoonlijker te maken. AI-systemen kunnen medische beelden zoals röntgenfoto’s en MRI’s sneller en nauwkeuriger analyseren, en AI-gestuurde sensoren kunnen medische problemen of zorgwekkende mentale gezondheidsindicatoren bij gebruikers detecteren. Baggot benadrukt echter dat AI een hulpmiddel moet zijn om het menselijke aspect van de gezondheidszorg te versterken, niet te vervangen; hij wijst op het belang van de arts-patiëntrelatie en de noodzaak van menselijke empathie, die AI niet kan bieden.

AI en menselijke interactie

Er is bezorgdheid over mensen die te gehecht raken aan AI-chatbots, wat kan leiden tot ongezonde relaties en zelfs tragische gevolgen. Baggot benadrukt dat AI-systemen geen echte emoties hebben en geen vervanging mogen zijn voor authentieke menselijke interactie. Het is belangrijk om AI te zien als een hulpmiddel en niet als een vervanging voor menselijke relaties.

Samenvattend benadrukt het artikel de noodzaak van ethische richtlijnen en menselijke betrokkenheid bij de verdere ontwikkeling en toepassing van AI, waarbij de Katholieke Kerk een rol speelt in het waarborgen van deze principes.

Ook interessant

Categorieën: 0 Voorpagina | Jongeren